Νάπολι ή... στέψη; Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς ντύνεται Ball Boy και γράφει για το ντέρμπι των Παρτενοπέι με τη Γιουβέντους. Και... λίγο για τον Μαραντόνα!
«Σε όποιο γήπεδο πάμε, σε οποιαδήποτε πόλη, μας περιμένουν πάντα 1000-1500 άτομα για να πετάξουν πέτρες, να βρίσουν και να παίξουμε ξύλο. Ετσι ήταν και έτσι θα είναι πάντα. Οταν πάμε στη Νάπολι, όμως, μας περιμένουν 5000, οι carabinieri τους είναι οι μεγαλύτεροι μπάσταρδοι και όλα αυτά γίνονται σε μια πόλη που βρωμάει συνεχώς από τα σκουπίδια... Πόσο χειρότερα;».

Τα παραπάνω λόγια ο άνθρωπος που υπογράφει το κείμενο τα έχει ακούσει με τα αυτιά του από στέλεχος των Drughi σε ένα από τα ταξίδια για τη Γιούβε. Αν είσαι Γιουβεντίνος τα βρίσκεις όλα σωστά αλλά υπάρχει ένα λάθος... Γίνεται χειρότερα και είναι φέτος γιατί οι Μπιανκονέρι δεν πηγαίνουν στο νότο απλά για να περάσουν μια δύσκολη βραδιά αλλά πηγαίνουν απευθείας στην κόλαση που ετοιμάζουν οι τιφόζι των Παρτενοπέι! Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που η Νάπολι περίμενε 23 χρόνια για να θεωρηθεί ξανά διεκδικήτρια του Scudetto.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος πώς περιμένουν οι Ναπολιτάνοι αυτό το ματς, τότε ας σκεφτούν ότι περίμεναν άλλα 8 χρόνια για να δουν ξανά στην πόλη τους τον Μαραντόνα. Η τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί ο Ντιέγκο ήταν το καλοκαίρι του 2005 για να τιμήσει τον φίλο και πρώην συμπαίκτη Τσίρο Φεράρα στο ποδοσφαιρικό αντίο του. Εκείνο το βράδυ, στο «Σαν Πάολο» που παραληρούσε, στη μία πλευρά βρισκόταν η Νάπολι και στην άλλη η Γιουβέντους, με τις δύο ομάδες γεμάτες με συμπαίκτες του Φεράρα στα χρόνια που αγωνίστηκε σε αυτές.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε τώρα που ο Μαραντόνα βρέθηκε ξανά στα... πάτρια εδάφη, έστω για δύο μέρες, το πρόγραμμα λέει ξανά Νάπολι-Γιουβέντους. Οχι για φιλικό-γιορτή, όμως, αλλά για επίσημη μάχη! Ο Μαραντόνα δε θα είναι στις εξέδρες του «Σαν Πάολο» το βράδυ της Παρασκευής αλλά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, πέρα από τα θέματα με την εφορία ασχολήθηκε και με το ματς, δίνοντας την ευχή του στην ομάδα του αλλά και τις... εντολές του. Οχι δέκα, αλλά δύο. Σαφέστατες.

«Η Νάπολι δεν πρέπει να δώσει στη Γιουβέντους να καταλάβει ότι τη φοβάται και δε θα πρέπει να της αφήσει να πάρει τον έλεγχο στο κέντρο. Αυτά τα δύο απαγορεύονται. Μπορούμε να νικήσουμε, αρκεί να το πιστεύουμε όταν βγούμε στο γήπεδο»!

Ο Μαραντόνα, βέβαια, είναι το κερασάκι στην τούρτα γιατί τις τελευταίες μέρες μίλησαν στον ιταλικό Τύπο οι πάντες. Από τον Καρέκα, που θυμήθηκε τις μάχες της δικής του εποχής με τη Γιούβε, ως τον... πρώην τερματοφύλακα Ταλιαλατέλα. Οι πάντες. Αν αυτό είναι και τόσο καλό, πάντως, παίζεται γιατί ο Πάολο Καναβάρο μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, πριν το εκτός έδρας ματς με την Ουντινέζε, άφησε να εννοηθεί ότι το άγχος περισσεύει: «Εδώ και δύο μήνες όλοι στην πόλη συζητούν για αυτό το ματς. Στο δρόμο μας ζητούν αυτή τη νίκη, στα ραδιόφωνα μιλάνε μόνο για αυτό. Καλό θα είναι να ηρεμήσουμε όλοι λίγο γιατί δεν είναι τελικός».

Τα τελευταία 24ωρα, μετά το 0-0 με την Ουντινέζε και το -6 στη βαθμολογία, αυτό το λένε όλοι στις τάξεις των Παρτενοπέι. Τώρα που το λένε, όμως, είναι πραγματικά τελικός για τη Νάπολι. Το καλό χαρτί για την ομάδα του Βάλτερ Ματσάρι όλο αυτό το διάστημα ήταν αυτό το ματς. Αν, λοιπόν, μετά το τέλος αυτού του αγώνα η διαφορά δεν έχει μειωθεί (δεν το συζητάμε καν για το ενδεχόμενο να έχει αυξηθεί) τότε οι Παρτενοπέι θα έχουν χάσει το βασικότερο ψυχολογικό στήριγμα τους και μετά μάλλον θα πρέπει να τους ενδιαφέρει περισσότερο το να μη χάσουν τη 2η θέση που οδηγεί απευθείας -χωρίς την ταλαιπωρεία των προκριματικών- στους ομίλους του Champions League.

Στο Τορίνο, από την άλλη πλευρά, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Αυτό ο Αντόνιο Κόντε το θέλει αλλά δε θέλει με τίποτα να είναι τα πράγματα και... πιο χαλαρά. Η Γιουβέντους ξέρει ότι υπερτερεί σε εμπειρία, ξέρει ότι έχει το πάνω χέρι ψυχολογικά, ξέρει ότι έχει νοοτροπία νικητή, ξέρει ότι παίζει για δύο αποτελέσματα ενώ και το τρίτο -στη χειρότερη περίπτωση- πάλι πρώτη θα τη βρει, ξέρει ότι στην τελική είναι καλύτερη ομάδα. Αυτό όμως, το ότι παίζει για δύο αποτελέσματα δηλαδή, δεν είναι απαραιτήτως καλό.

«Αν οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες θα έπαιζα όλα τα λεφτά μου στη νίκη της Γιουβέντους γιατί όταν πρέπει, όταν πραγματικά πρέπει να πάρει αποτέλεσμα, το παίρνει. Οταν όμως έχει μια βαθμολογική άνεση χαλαρώνει», έλεγε πριν δύο μέρες ο Τζιανλούκα Βιάλι. Ισως γι' αυτό ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν είπε μετά τον αγώνα με τη Σιένα ότι «δεν πρέπει να πάμε στο Σαν Πάολο έχοντας στο μυαλό μας ότι θα είμαστε πρώτοι ό,τι κι αν γίνει στο ματς. Οσες φορές το κάναμε φέτος δε μας βγήκε σε καλό. Πρέπει, απλά, να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε τη βαθμολογία».

Αν θα το πετύχουν ή όχι αυτό οι Τορινέζοι, θα φανεί. Αν, πάντως, θέλουν να έχουν καλύτερες πιθανότητες και στην Ευρώπη φέτος (στη Γιούβε δεν το λένε ευθέως αλλά το έχουν όλοι στο μυαλό τους...) τότε θα πρέπει το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, να είναι στο +9. Το γιατί, είναι απλό: Η Μπαρτσελόνα δεν έχει μπελάδες με το πρωτάθλημα, η Ρεάλ έχει παρατήσει το πρώτάθλημα, η Γιουνάιτεντ το έχει καθαρίσει στην Αγγλία, η Μπάγερν δεν κινδυνεύει καθόλου στη Γερμανία.

Αν, λοιπόν, η Γιουβέντους θέλει να διευκολύνει τον εαυτό της για το Champions League, θα πρέπει να καθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την υπόθεση Scudetto. Για να μπορεί μετά κι αυτή, όπως οι ομάδες που θέλει να ανταγωνιστεί από φέτος, να είναι πιο ξεκούραστη όταν θα πρέπει.

Τα ιταλικά ΜΜΕ, πάντως, αποφεύγουν τις προβλέψεις για το τι θα γίνει αύριο βράδυ ενώ ο Λουτσιάνο Μότζι, που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Νάπολι και Τορίνο, δεν έχει πρόβλημα να πει την άποψη του: «Το είχα πει και πριν λίγο καιρό ότι δεν ξέρω τι υποστηρίζω φέτος. Εχω σπίτι στο Τορίνο, έχω σπίτι στη Νάπολι, πηγαίνω μία πάνω, μία κάτω και υποστηρίζω και τις δύο ομάδες. Δεν αποκλείω η Νάπολι να νικήσει την Παρασκευή αλλά κι αν το πετύχει, θα έχει νικήσει μια μάχη. Τον πόλεμο, στο τέλος, θα τον νικήσει η Γιουβέντους και αυτό αποδείχθηκε όταν έκανε γκέλες λόγω Ευρώπης και οι Παρτενοπέι κόλλησαν όσες φορές μπορούσαν να πλησιάσουν πάρα πολύ».

Ακόμη κι αν στη μοίρα των Ναπολιτάνων, πάντως, είναι γραφτό απλά να νικήσουν το ματς αλλά όχι τον «πόλεμο», δεδομένα αυτή τη μάχη τη θέλουν... αρρωστημένα! Οπως άλλο τόσο αρρωστημένα θέλουν οι Γιουβεντίνοι να πάρουν το Scudetto μέσα στο «Σαν Πάολο»...

Υ.Γ.: Τη σεζόν 1985-86 η Νάπολι νίκησε τη Γιουβέντους με 1-0, χάρη στο γκολ του Μαραντόνα στο βίντεο που ακολουθεί. Μία μέρα μετά, κάθε λογής επιστήμονες πήγαν στο «Σαν Πάολο» και έβγαλαν το πόρισμα ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με... κανένα νόμο από όσα σπούδασαν, το πώς η μπάλα (μιλάμε για έμμεσο φάουλ, όχι για σουτ εκτός περιοχής) χτυπήθηκε από ανθρώπινο πόδι με τέτοια δύναμη και τέτοιο φάλτσο ώστε σε τόσο κοντινή απόσταση από την εστία και με μια ολόκληρη ομάδα παραταγμένη μπροστά, πήρε τόσο ύψος, αμέσως έχασε όσο ύψος έπρεπε και κατέληξε εκεί που κατέληξε.

Χαιρετίσματα σε όσους πιστεύουν πραγματικά ότι υπάρχει ποδοσφαιριστής στη σημερινή εποχή που μπορεί να συγκριθεί με τον Ντιέγκο...