Στις 18 Μαρτίου 2008 το διοικητικό συμβούλιο της Juventus Football Club S.p.A. ενέκρινε την κατασκευή του νέου γηπέδου, στη θέση του παλαιού «Ντέλε Αλπι». Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του καινούργιου σταδίου, η οποία αρχικά υπολογίστηκε σε 105 εκατομμύρια ευρώ έφτασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Το πρότζεκτ ανατέθηκε στα αρχιτεκτονικά γραφεία Shesa και studio GAU υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνωνΕρνάντο Σουάρες και Τζίνο Τζαβανέλα και του μηχανικού Μάσιμο Ματζοφιέτσκι.
Το πρότζεκτ
Οι εργασίες κατεδάφισης του «Ντέλε Αλπι» ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2008 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου 2009 και επέτρεψαν την ανάκτηση όλου του υπόγειου τμήματος του παλαιού σταδίου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του αγωνιστικού χώρου.
Το «Γιουβέντους Στάντιουμ», ιδιοκτησίας της Γιουβέντους (το πρώτο γήπεδο στην Ιταλία ιδιοκτησίας συλλόγου και ακολούθησε η Ουντινέζε με το «Φρίουλι»), το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 41.000 θεατές, έχει σχεδιαστεί με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.
Η πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς αρχιτεκτονικούς, πραγματοποιείται από τέσσερις εισόδους στις γωνίες, με ράμπες που ακολουθούν το περίγραμμα των πράσινων λόφων στους οποίους βρίσκεται το γήπεδο και οδηγούν σε ένα δακτύλιο που περιβάλλει το γήπεδο. Είναι ένα μέρος ασφαλές για τον έλεγχο των εισιτηρίων, αλλά και για τα μέσα υπηρεσίας και διάσωσης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η εκκένωση του σταδίου μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.
Το γήπεδο, επιπλέον, προσφέρει 4.000 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει οκτώ εστιατόρια και 20 μπαρ. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία αποδυτήρια, το μουσείο της Γιουβέντους, αξίζει επίσης να αναφερθεί το επονομαζόμενο «Cammino delle stelle», ο «δρόμος των αστεριών», ένα είδος Walk of Fame με 50 χρυσά αστέρια που αναγράφουν εντός τους ισάριθμα ονόματα ποδοσφαιριστών που έγραψαν την ιστορία του συλλόγου και άλλα 39 ασημί με τα ονόματα των θυμάτων του Χέιζελ.
Η όλη εγκατάσταση έχει συνολικό χώρο 34.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις και άλλα 30.000 τ.μ. με πλατείες και γεμάτα πράσινο. Η εξωτερική δομή του «Juventus Stadium»αποτελείται από 7.000 πάνελ αλουμινίου χρωματισμένο σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι και του λευκού που στο μάτι προκαλούν την αίσθηση πως ταλαντεύονται. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο, ο οποίος επέβλεψε τον σχεδιασμό του εξωτερικού του γηπέδου, «δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για μια σημαία εν κινήσει». Επιπλέον, μια τρίχρωμη μακριά ζωφόρος περιβάλλει το σύνολο της δομής διακόπτεται σε διάφορα σημεία από τρία κίτρινα αστέρια που κάνουν ανάκληση σε εκείνα που είναι παρόντα στο εσωτερικό του σταδίου στις κούρβες.
Η οροφή
Το σκέπαστρο των εξεδρών είναι κατασκευασμένο από PVC και υποστηρίζεται από ένα σύστημα με συρματόσχοινα και δύο μεγάλες στήλες ύψους 86 μέτρων ώστε να θυμίζουν την δομή του «Ντέλε Αλπι».
Η οροφή σχεδιάστηκε σε μια αεροδυναμική σήραγγα, εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικά των φτερών του αεροπλάνου: Ελαφριά, εν μέρει διαφανή και εν μέρει λευκή ώστε και να φαίνεται καλαίσθητη, αλλά και να βοηθάει την είσοδο του φωτός τόσο στην διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας ούτως ώστε να επιτρέπει την καλύτερη θέαση στο κοινό, ενώ παράλληλα επιτρέπει και τη διέλευση του φωτός μέσα από τους φεγγίτες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθάει στην ανάπτυξη του χόρτου του αγωνιστικού χώρου.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια λειτουργική εγκατάσταση, άνετη, μοντέρνα και οικονομική. Το κοινό βρίσκεται πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο και η θέα προς αυτόν είναι εξαιρετική από κάθε εξέδρα, με τους οπαδούς να δημιουργούν μια δυνατή ατμόσφαιρα. Το νέο γήπεδο τηςΓιουβέντους είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό στην Ιταλία δίχως αρχιτεκτονικά εμπόδια και το πρώτο με τους πάγκους στις εξέδρες κατά τα αγγλικά πρότυπα.
Το γήπεδο δε, είναι το πρώτο που χτίστηκε προκειμένου να μην προκαλεί ηχορύπανση και όπου όλα τα υλικά που έμειναν από την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου χωρίστηκαν ανά είδος, ανακυκλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει στο νέο χώρο εξοικονομώντας περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
Τα εγκαίνια
Το «Juventus Stadium» εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, σε συνδυασμό με τους εορτασμούς για την 150η επέτειο από την ενοποίηση της Ιταλίας, με μια τελετή υπό την επιμέλεια των K-events του Μάρκο Μπάλικ, η οποία είχε ως κορύφωση έναν φιλικό αγώνα ενάντια στη Νοτς Κάουντι, τον αρχαιότερο επαγγελματικό σύλλογο στον κόσμο, από τον οποίο η Γιουβέντους το 1903 σύμφωνα με τον θρύλο «κληρονόμησε» την ασπρόμαυρη φανέλα.
Η τελετή των εγκαινίων, που παρουσιάστηκε από τον Λίνους, γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό και άνθρωπο της τηλεόρασης και με οικοδέσποινα το μοντέλο και showgirl Κριστίνα Κιαμπότο διέτρεξε ολόκληρη την ιστορία της Γιουβέντους, και είχε πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές που συνέδεσαν την καριέρα τους με την ομάδα. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε επίσημα από τον πρόεδρο του συλλόγου, Αντρέα Ανιέλι, και τον δήμαρχο του Τορίνου, Πιέρο Φασίνο.
Ο Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι και ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στο κέντρο του γηπέδου, σφράγισαν την εκδήλωση, δίπλα στο ιστορικό παγκάκι στο οποίο, το 1897, κάποιοι μαθητές γυμνασίου ίδρυσαν τον σύλλογο Γιουβέντους. Μνημονεύτηκαν επίσης οι δύο αδελφοί Ανιέλι, Τζάνι και Ουμπέρτο, οΓκαετάνο Σιρέα και τα θύματα της τραγωδίας του Χέιζελ. Ακολούθησε ο φιλικός αγώνας ενάντια στη Νοτς Κάουντι που έληξε 1-1. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο καινούργιο στάδιο πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 απέναντι στηΠάρμα, για την δεύτερη αγωνιστική τηςΣέριε A 2011-12.
Τελικός Γιουρόπα Λιγκ
Το 2012 το «Juventus Stadium» ορίστηκε ως έδρα του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ 2013-14, τον οποίο φιλοξένησε στις 14 Μαΐου 2014 και έληξε με τη νίκη των Ισπανών τηςΣεβίλλης απέναντι στην ΠορτογαλικήΜπενφίκα (4-2 στα πέναλτι). Το στάδιο έγινε έτσι το πρώτο στην Ιταλία, στο οποίο έλαβε χώρα η τελική πράξη, σε έναν μόνο αγώνα, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.
Εν τω μεταξύ, στις 10 Σεπτέμβρη του 2013 το γήπεδο της Γιουβέντους καλωσόρισε για πρώτη φορά την εθνική ομάδα της Ιταλίας, η οποία νίκησε την Τσεχία (2-1) σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.
Η έρευνα
Στις 20 Οκτωβρίου 2011, ο εισαγγελέας τουΤορίνου, μετά από καταγγελία, άνοιξε έρευνα σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου, και συγκεκριμένα αναφορικά στην περίπτωση της χρήσης μιας υποτιθέμενης παρτίδας χάλυβα, μη συμβατού με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους εργολάβους.
Ο νομάρχης και ο δήμαρχος της πόλης, ωστόσο, επιβεβαίωσαν τη δομική αρτιότητα του γηπέδου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο για χρήση και δράση. Από την πλευρά της ηΓιουβέντους επανέλαβε τη δομική ασφάλεια του συστήματος . Ακολούθως της έρευνας, ο Δήμαρχος Πιέρο Φασίνο κανόνισε, με διάταξη, η Γιουβέντους να αναλάβει μια τριμηνιαία παρακολούθηση της ασφάλειας της κατασκευής, μέχρι το τέλος της δικαστικής έρευνας, ενώ η εισαγγελία έδωσε εντολή σε εξωτερικούς συμβούλους να διενεργούν επιθεωρήσεις και έρευνες στο στάδιο. Στις 28 Ιανουαρίου 2014, η εισαγγελία του Τορίνου υπέβαλε αίτημα αρχειοθέτησης της υπόθεσης, στο οποίο ηΓιουβέντους δεν υπέβαλλε αντίρρηση.
Το όνομα
Η μελλοντική ονομασία «εμπορική» του«Juventus Stadium» θα είναι συνδεδεμένη με έναν χορηγό, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα γήπεδα ευρωπαϊκά. Η εταιρεία«Sportfive» έλαβε για 75 εκατομμύρια Ευρώ και για τα 12 μετέπειτα χρόνια από τα εγκαίνια του σταδίου (δηλαδή έως τις 30 Ιούνη 2023), το αποκλειστικό δικαίωμα να βρει τις επιχειρήσεις που θα συνδέσουν το όνομά τους με τη δομή. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ο χορηγός που θα βάλει τη μάρκα του στο γήπεδο δεν θα είναι ανταγωνιστής του τεχνικού προμηθευτή της Γιουβέντους (Nike) ή μια αυτοκινητοβιομηχανία (λόγω της σχέσης μεταξύ του συλλόγου και της Fiat).
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω τουtifosi.gr, παρουσιάζεται η ιστορία των ιταλικών γηπέδων. Πότε χτίστηκαν, άγνωστες και περίεργες πληροφορίες και μαζί ενδεικτικές φωτογραφίες.
Δείτε, επίσης, το μοναδικό συλλεκτικό αφιέρωμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί για την Ιστορία και την εξέλιξη των σημάτων των ιταλικών ομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου